Vyhlášen 35. ročník America's Cup

05.06.2014 22:31

Téměř 8 měsíců od legendární obhajoby týmu Oracle v 34. ročníku Americka's Cup byla vyhlášena pravidla pro 35. ročník toho slavného a velkolepého závodu.

 

Jaké jsou tedy klíčové body pro nadcházející ročník?

  • Kvalifikační část se uskuteční v letech 2015 - 2016, přičemž každý rok by se mělo konat 6 závodů v rozličných lokacích.
  • Kvalifikace se bude konat na 45stopých katamaránech (AC45) s 5člennými posádkami a očekává se účast 6-8 týmů (narozdíl od předchozích ročníků se této fáze bude moci zúčastnit i obhájce trofeje - tým Oracle); vítěz kvalifikačního kola získá bonusový bod pro "velké finále" (pokud se tam tedy dostane...).
  • Do hlavní fáze America's Cup se dostanou pouze 4 nejlepší týmy, které se utkají mezi sebou a ten nejlepší z nich pak ve finále vyzve obhájce z Oracle týmu.
  • Finálová část, která se uskuteční v roce 2017, se již pojede na 62stopých katamaránech (AC62) s 8člennými posádkami (jen pro připomenutí - 34. ročník se konal na 72stopých katamaránech s 11člennými posádkami).
 
  • Přibylo nové pravidlo ohledně národnosti posádky - v kvalifikačních AC45 katamaránech bude muset minimálně 1 člen 5členné posádky mít národnost odpovídající domovskému státu zúčastněného jachtařského klubu (tedy např. posádka Oracle bude muset mít minimálně 1 Američana); ve finále America's Cup pak budou muset mít národnost domovského jachtařského klubu min. 2 členové 8členné posádky AC62 lodí.
  • Každý vyzyvatelský tým bude mít pro finále 1 loď AC62, obhájce (tým Oracle) pak ovšem může mít lodě 2 - to pro případ nějakého fatálního poškození (ano, toto pravidlo vypadá trochu kontroverzně...)
  • Místo konání velkého finále zatím není známé, uvažované lokality jsou prý San Fransciso (které se osvědčilo při minulém ročníku), San Diego, Bermuda a Chicago.
 
Ačkoliv do samotných závodů zbývá ještě hodně času, už teď se nemůžeme dočkat na ta špičková klání! :-)