Santa María napodruhé objevena?

17.05.2014 17:44

Slavnou a nechvalnou historii lodě Santa Maria asi většina zná.

Karaka Santa María byla největší ze tří lodí použitých Kryštofem Kolumbem při jeho cestě za nalezením nové západní cesty do Asie (která se nakonec "zvrtla" v objev Ameriky :-).

Spolu s karavelami Pintou a Niñou vypluli v roce 1492 z jižního španělského pobřeží Atlantiku na západ směrem přes Kanárské ostrovy. Po 37 dnech plavby Santa María s Kryštofem Kolumbem na palubě dorazila k Bahamám, kde u severního pobřeží Haiti v noci narazila na útes a musela být posádkou opuštěna. V nedaleké domorodé vesnici pak Kolumbus začal stavět svou první pevnost, kde spoustu svých mužů zanechal a se zbývajícími dvěma loděmi se vrátil zpátky do Španělska, aby zde svůj (domnělý) objev nové západní cesty do Asie oznámil svým královským patronům - králi Ferdinandovi a královně Izabelle. Tolik tedy krátký historický exkurz.

 

A co že tak zajímavého ohledně Santa Maríe se stalo v posledních dnech?

Barry Clifford, podmořský archeolog a objevitel, před pár dny prohlásil, že má poměrně jasné důkazy o místě ztroskotání Santa Maríi u severního pobřeží Haiti. Cliffordův objev umožnily objevy dalších archeologů, kteří v roce 2003 navrhli pravděpodobnou lokaci Kolumbovy pevnosti (z doby po ztroskotání v roce 1492). Vyzbrojen touto novou informací o možné lokaci Kolumbovy pevnosti spolu v kombinaci s informacemi z Kolumbova deníku Clifford určil, kde by se vrak Santa Maríi mohl nacházet.

 

Cliffordova expedice již v roce 2003 našla a vyfotografovala tento vrak, ale v té době ještě nebyli schopni identifikovat, že se skutečně jedná o vrak Santa Maríi. Nicméně až nyní, podrobným zkoumáním fotek z roku 2003, v kombinaci s novými ponory na lokaci možného skonu Kolumbovy potopené lodě se ukázalo, že se skutečně velmi pravděpodobně jedná o slavný vrak lodě Kryštofa Kolumba!

 

Barry Clifford nyní pracuje s haitskou vládou na opatřeních k ochraně místa ztroskotání Santa Maríi před "nechtěnými hosty" a zároveň připravuje detailní podmořský průzkum, který by jeho úžasný objev finálně potvrdil.

"Jsem si jistý, že detailní průzkum vraku prokáže vskutku historický objev - první archeologický důkaz Kolumbova objevu Ameriky." prohlásil Clifford.

 

A my mu držíme palce, aby mu to vyšlo! ;-)