Neštěstí při bouřce v Chorvatsku

15.12.2012 23:55

Letošní jachtařská sezóna v Chorvatsku je za námi a ta příští je teprve před námi, nicméně nikdy není na škodu si připomenout, jaká úskalí na nás v extrémnějších situacích na moři čekají (nutno podotknout, že v kombinaci s lidským faktorem...)

Koncem letošního srpna, 26.8.2012, (tedy v době, kdy se Yachtmeni proháněli v Egejském moři), se na Jadranu vyskytly silnější bouřky, které se ukázaly býti osudnými pro několik lodí plujících v tu dobu na Jadranu.

Jedna česká posádka skončila u ostrova Pag s lodí na boku, kdy při rychlém opuštění lodi ani nestihli vypnout motor, který se následně pro nedostatek chlazení spálil. Nicméně kromě spáleného motoru se této lodi nic vážnějšího nestalo.

To další loď - Selena - takové štěstí neměla.

 

 

Přesné důvody fatální havárie a poškození lodi nejsou známy, pouze se spekuluje, že neupevněné lano na zádi lodi se namotalo na propeler a znemožnilo manévrování lodi. Jak jde vidět z následující fotografie, loď Selena si jen tak na moře nevypluje...

 

 

Podrobnější popis celé události, včetně mnoha fotek, nalezente na původním zdroji - v článku na stránkách YachtNet.cz.

A na závěr se nabízí jedna otázka "za 500" - mohlo by se i vám stát něco podobného? Nepovaluje se vám občas na zádi nějaké lano? :-o (Modří již vědí...)