Zelenečské setkání s Ivanem Orlem

22.06.2014 23:11

Za svůj život potkáme miliony lidí, ale setkání s některými v nás zůstanou napořád! Kupříkladu jako to naše letošní s Ivanem Orlem - význačným to českým mořeplavcem a dobrodruhem!

A jelikož takových setkání není nikdy dost (a dát dohromady všechny zájemce v jednom termínu je nadlidský úkol…), Michalózo se po svém nedávném návratu z Karibiku (o oddělení části Yachtmenů od hlavní letošní výpravy pojednává komiks "Sen" a komiks "Karibský rozvod") dohodl s Ivanem Orlem na dalším setkání, tentokráte v malebné obci jménem Zeleneč (kde Michalózo shodou okolností bydlí :-).

A  jaké byly jeho postřehy z tohoto setkání – to už si přečtěte sami z jeho pojednání:

 

"Idioti na plavbě kolem světa" - neobvyklý název pro knihu popisující jedno neobvyklé dobrodružství.

Když jsem se s touto knížkou před 6 lety setkal poprvé, byl jsem nadšen odvahou a entusiasmem, s jakým se skupinka lidí vrhla na roky trvající dobrodružný podnik - stavbu repliky středověké Magalhãesovy lodě a obeplutí zeměkoule.

Podnik trvající 8 let (3 roky stavby a 5 let plavby) ukazuje člověku nedůležitost času a absurditu každodenního hemžení v souladu s neúprosným tikem hodin.

Po přečtení jsem knihu s nadšením přihodil do zavazadla, které jsem připravoval na jednu z našich jachtařských výprav.

Spolusejloři, zaposlouchaní do zvučného hlasu předčítače (akademika Járy), souhlasně pokyvovali hlavami a představovali si, že naše laminátová Bavárka je vlastně legendami opředená Viktorka a my se neplavíme řeckými EU vodami, ale rozbouřeným Pacifikem a sledujeme hejna či stáda delfínů.

Těsnější sžití s příběhem nám letos umožnilo setkání s autorem díla Ivanem Orlem. Nad půllitrem lahodného moku jsme zážitky z plavby dále diskutovali a znovu vychutnávali. Domů jsme potom dorazili s autorsky podepsaným výtiskem této krásné knížky v podpaždí.

Lze si pak asi představit naše nadšení, když jsme v rámci naší letošní jachtařské výpravy do Karibiku legendární Viktorku naživo viděli a dokonce jsme dostali možnost podívat se i na palubu!

Pokud i Vy, kdož čtete tyto řádky, máte chuť se s příběhem seznámit, nelze než doporučit setkání s Ivanem a přečtení knihy i Vám:

https://www.idiotinaplavbekolemsveta.kvalitne.cz/

-Michalózo-

 

My jen připomeneme, že knihu "Idioti na plavbě kolem světa" doporučujeme zde, či stejnojmenný dokument pak zde.