Záchrana ztroskotaného jachtaře

28.01.2013 23:15

Minulý týden zažili pasažéři výletní lodi Orion "menší" vzrušení, když po cestě z Anktartidy "jen tak mimochodem" zachránili život jednomu trosečníkovi.

64 letý francouzský jachtař Alain Delord se vloni v říjnu vydal ze západofrancouzské Crouesty na své 10,5 m dlouhé jachtě Tchouk Tchouk Nougat na cestu kolem světa. Nicméně silná bouře, která ho potkala zrhuba 900 km od Tasmánie, mu poněkud zkřížila plány - s poškozenou jachtou a zlomeným stěžněm se přeci jen pluje dost špatně...

Trosečník, naštěstí nezraněn, musel opustit svou poškozenou jachtu a na záchranném voru ve finále strávil 3 dny! V kontaktu s ním byla australská námořní záchranná služba (AMSA), která zajistila Delordovi podporu do doby, než se k němu dostaně nějaká loď (nad Delordem přelétávala letadla, která mu shodila vodu, potraviny a kombinézu s vysílačkou).

Nejblíže k místu ztroskotání byla právě výletní loď Orion, jejíž kapitán Mike Taylor se zhostil zodpovědného úkolu a k trosečníkovi dorazil včas a zachránil mu tak život.

Video z finální fáze záchranné akce naleznete pod článkem.