Rudolf Krautschneider v Hyde Parku Civilizace

11.11.2014 23:03

Jeden z našich největších mořeplavců, stavitel lodí, filozof, spisovatel, dřevorubec a silná osobnost - Ruda Krautschneider, chystá už nějakou dobu další projekt.

Yachtmeni - Ruda Krautschneider

Mořeplavec Ruda organizoval již bezpočet staveb lodí. Vzpomeňme třeba Viktorku (repliku jedné z Magalhãesových lodí), o které jsme psali v jiné  souvislosti.

A co že je to za projekt?  Ruda se chystá přeplout Atlantik jako první na voru ze dřeva z našich smrkových lesů! Ovšem nejen směrem do Ameriky!  Což, jak říká: "To by zvládlo i nemluvně, kdyby ho někdo na dálku krmil!" Ruda by rád na vylepšeném voru zvládl cestu i zpět, severním Atlantikem! Což už je jistě jiná káva! Vor se jmenuje Eurica a měl slavnostní křest již 30.srpna 2014.

Momentálně chce cestu na voru přes Atlantik podniknout i další dobrodruh - cestovatel Honza Kára, spojený aktuálně s neúspěšnou akcí Petburg - loď s PET Lahví do Hamburku, jehož vor vzniká na Šumavě.

Bude zajímavé sledovat přípravy obou! Který z nich to zvládne dříve a který úspěšně? Trochu sázíme na Rudu, přeci jen má s mořeplavbou a stavbou lodí letité zkušenosti. Jeho vor se dokončuje a celou akci by chtěl spustit v půlce prosince. Budeme držet palce!

Yachtmeni - Ruda Krautschneider, vor Eurica

 

Celý, velmi poučný a zábavný rozhovor s Rudou, najdete na stránkách ČT ke shlédnutí ze záznamu zde.