Pomoci či nepomoci?

25.07.2015 23:02

Naše 13. expedice, jež se již blíží mílovými kroky, nás po čase opět zavede do našeho oblíbeného Řecka (které jsme si samozřejmě oblíbili jen díky jeho krásám a nikoliv jeho rozpočtové politice... :-). Vzhledem k aktuální situaci s uprchlíky z Afriky ve Středomoří (viz rovněž náš dřívější článek) tak v rámci přípravných diskuzí naší skupinky chtě nechtě dochází k jistým názorovým střetům.

Otázka dne tedy zní: "Pakliže bychom v okolí řeckých ostrovů potkali nějaké skupinky běženců z Afriky - poskytli bychom jim pomocnou ruku či nikoliv?"

Názor naší skupiny není zcela jednotný, neboť křesťanské křídlo reprezentované Járou (který neustále opakuje "Otče náš, jenž jsi..." :-D; pozor neplést s "odháčkovavačem guru Járou"! :-o), by rádo neustále pomáhalo a nastavovalo druhou tvář. A pak je tady zbytek skupiny, který zastává poněkud pragmatičtější, pro někoho možná až sobecký přístup...

 

A jak se k tomuto tématu staví The Cruising Association (CA), organizace celosvětově sdružující více než 5.000 jachtařů? Jejich doporučení je velmi jednoznačné - pokud spatříte podezřelé plavidlo/skupinku, která by mohla představovat uprchlíky, naberte kurz od tohoto plavidla do bezpečné vzdálenosti několika mil (ideálně za jejich horizont) a poté uskutečněte adekvátní rádiové volání (informujte pobřežní hlídku).

Možná vám to přijde trochu drsné či nehumánní, ale důvodů pro toto doporučení je několik:

  • Odhadem 600.000 uprchlíků se snaží dostat z Libye do Evropy, což v praxi znamená, že stovky "plavidel" se denně snaží dostat k pobřeží Itálie, Malty a Řecka. Pokud se tedy pohybujete v pobřežních vodách těchto států - je šance, že i vy narazíte na nějaké uprchlíky.

  • Osud uprchlíků na moři je různý - mnoho lodí se ztratí, část jich je zachycena hlídkujícímí silami a ty, které se dostanou až k pobřeží, často uprchlíky přivezou půl míle od pobřeží, kde uprchlíky vyklopí do vody, aby se dostali ke břehu "jak umí".

  • Byly již reportovány případy malých jachet, které byly naháněny loděmi uprchlíků. Je jasné, že mezi samotnými uprchlíky jsou i jejich "převaděči", kteří určitě nebudou chtít nechat odhalit svoji pozici a mohou dokonce i chtít ovládnou vaši (zapůjčenou) jachtu. Nejen že vás to může přivést do dost nebezpečné situace, ale nejste ani trénovaní a vybavení na záchranu většího počtu osob.

  • Byl nahlášen případ jedné posádky z pobřeží ostrova Symi (součást jižných Sporad / Dodekan), kterou v noci probudil křik uprchlíků z vody. V dobré vůli se jim posádka jachty snažila pomoci a několik uprchlíků pomoci jejich člunu zachránila. O to větší pak bylo jejich překvapení, když byli později pobřežní hlídkou zadrženi a obviněni z převaděčství a museli dost vehementně vysvětlovat, že jsou nevinní!

  • A v neposlední řadě je potřeba si uvědomit, že (minimálně) v Řecku je zakázáno brát na palubu kohokoliv mimo nahlášenou posádku (tzv. yacht’s crew list). V záchranných situacích skipper musí poskytnout pomoc, ale pouze po předchozím informování příslušných autorit. Bez tohoto ohlášení hrozí, že bude dokonce zabavena jachta - tedy pokud se neprokáže, že dodateční pasažéři byli součástí záchranné akce a nikoliv že se jedná o případ "převaděčství".

 

No, uznejte sami, že hrát si na hrdiny se v tomto případě nemusí vyplatit. Proto se držte doporučení a pokud byste se do podobné situce dostali a chtěli byste i pomáhat zachraňovat životy - rozhodně tak nečiňte na vlastní pěst bez ohlášení pobřežní hlídce!

My se tím na letošní řecké výpravě rozhodně řídit budeme. :-)