Obousměrný Suez slavnostně otevřen!

06.08.2015 17:46

V Egyptě dnes proběhlo slavnostní otevření rozšíření Suezského průplavu

Stavba, která trvala 11 měsíců (původně se odhadovala na 3 roky), stála 8 miliard dolarů a urychlí cestu lodí spolu s čekáním z 22 hodin na 11 hod. Egyptský prezident Abdel Fattáh al-Sísí považuje průplav za symbol národní hrdosti a oceňuje jeho důležitý ekonomický přínos. Očekává, že by nově vybudovaná větev mohla tamní ekonomice ročně přinést až 13 miliard dolarů. Počet proplouvajících lodí za den stoupne ze 49 na 97. Mnozí odborníci však poukazují na útlum mezinárodní přepravy (o tomto tématu jsme psali v našem článku Předjedeme brzy na jachtě největší loď světa?) a nutnost značného růstu světové ekonomiky, aby se tento plán stal skutečností. Již možná za rok také tyto plány ovlivní rozšíření Panamského průplavu...

 

 

Tolik ekonomický pohled na věc. 

Rozšíření průplavu s sebou nese však i negativa v podobě ekologického ohrožení Středozemního moře. Již teď se tu nalézá 447 živočichů, kteří se původně vyskytovali jen v moři Rudém. Suezský průplav je totiž na rozdíl od Panamského bez zdymadel. Nicméně hladina Rudého moře je až o 3 m výše, a tak průplavem teče stálý proud směrem do moře Středozemního. Jako filtr dříve fungovala přesolená jezera uprostřed průplavu, nicméně se zvyšujícím se průtokem již netvoří výraznou překážku. Rozmanitost života v moři Rudém je vyšší, a tak toto ohrožení zřejmě jen poroste.

 

A o jaké živočichy jsme například "obohaceni"? 

 

Nebezpečné jsou především ryby z řádu čtverzubci, které se podařilo vylovit už i na Jadranu poblíž Dubrovníku. Jsou extrémně jedovatí a známí především jako japonská pochoutka Fugu. Protijed neexistuje. V případě otravy pomůže jen napojení na přístroje.

Pozorovatelné je i znatelné zvýšení počtu jedovatých medůz, jejich druhů i variant.

Doufejme tedy, že sem nakonec přicestuje i nějaký ten přirozený nepřítel těchto zavlečených druhů.

 

Na zrychlený průjezd Suezským průplavem se můžete podívat na tomto videu.