Nadšenci na webu zachraňují životy na moři?

28.03.2015 20:34

Celý příběh "crowd-sourcingového hledání" začal 14. prosince loňského roku, kdy se trojice přátel Anthony Murrary (58), Jaryd Payne (20) a Reginald Robertson (59) vydala z jihoafrického Kapského města na 44stopém katamaránu Sunsail Leopard 44, který měli dovézt kolem 2. února 2015 do thaiského Phucketu.

 

Posádka se naposledy ozvala 18. ledna přes satelitní telefon a ačkoliv EPIR bóje na katamaránu nebyla aktivována, příbuzní se oprávněně začali obávat, že je posádka v nebezpečí...

V březnu tedy bylo vytvořeno komunitní vyhledávání pomocí serveru Tomnod, kdy desítky tisíc lidí po celém světě začaly prohledávat satelitní obrázky z inkriminované oblasti oceánu s cílem pomoci najít ztracené námořníky.

A tento týden zřejmě došlo k průlomovému objevu, kdy na jendom snímku byl zřejmě rozpoznán záchranný člun.

 

Na základě tohoto nálezu Alastair Newman na facebookové stránce vyhledávání napsal: "Pokrok a potenciální nález, který jsme udělali za posledních 48 hodin, je dostatečně pozitivní, aby nás povzbudil v dalším cíleném prohledávání. Tato oblast leží přesně mezi Jižní Afrikou a Austrálií a je velmi vzdálená od obou center. Nalezený objekt je v oblasti lodní trasy mezi Jižní Afrikou a Sundským průlivem v Jakartě. Tomnod pokračuje v posílání aktualizovaných pravidlených satelitních snímků dané oblasti. Nyní je klíčové, abychom pokračovali v hledání, protože čím více nálezů učiníme, tím větší důvod bude pro zahájení vyhledávací akce přímo v dané oblasti. Musíme být ještě více ostražití při identifikování objektů ve vodách dané oblasti."

 

Dva ze tří členů posádky byli velmi zkušení, zatímco pro dvacetiletého Jaryda Paynea to byl první dlouhá lodní výprava. Katamarán měl mít zásoby na minimálně 65 dní plavby.

Existují domněnky, že se výprava stala obětí tropického cyklónu Bansi, který 13. ledna zesílil na kategorii 5.

Každopádně rodiny ztracených námořníků velmi oceňují snahu celé hledající komunity a i místní námořní autority díky tomuto hledání začínají celé záležitosti věnovat větší pozornost.

 

Pokud i vy máte zájem pomoci s prohledáváním satelitních snímků - stačí jít na stránky komunitního projektu Tomnod.