Chcete pomoci mapovat moře a oceány?

19.02.2014 22:53

Pak právě pro vás je zde crowdsourcingový projekt TeamSurv, který si klade za cíl pomocí dobrovolníků na lodích a satelitní navigace zmapovat hloubku světových moří a oceánů.

Princip projektu je jednoduchý - dobrovolníkům bude zdarma zapůjčena malá krabička (tzv. data logger), která bude logovat data o aktuální hloubce a zapisovat je na USB paměťovou kartu. Na pevnině pak stačí USB paměťovku dát do PC s připojením na internet a zaznamenaná data se přenesou na servery projektu ka zpracování.

Yachtmeni - TeamSurv, data logger

 

Odeslaná data jsou zpracována na serverch TeamSurv a výsledky jsou aplikovány jako vrstva do Google Maps s údaji o naměřených hloubkách.

Yachtmeni - TeamSurv, mapa

 

Projekt se teprve pořádně rozjíží a aktuálně je v pilotním režimu, kterého se účastní zatím pouze cca 200 lodí. Pilot se rovněž prozatím omezuje na tyto oblasti:

  • jižní pobřeží UK (Chichester - Poole)
  • východní pobřeží UK (Thames Estuary - Wash)
  • Francie (Brittany, Golfe du Morbihan)
  • Litva (Curonian Lagoon, Klaipeda a přilehlá pobřeží)
 
 
Nicméně pokud byste se chtěli projektu zúčastnit a mapovat i jiné než pilotní oblasti - klidně můžete, jen mapovací jednotku nedostane zapůjčenou zdarma, nýbrž si ji budete muset zaplatit.
 
Projekt rozhodně vypadá zajímavě a budeme sledovat, jak se mu bude dařit v čase rozšiřovat mapované oblati (zatím se moc nejedná o spojité oblasti ale spíše o jednotlivé "čárky" - ale to se jistě postupně změní).
 

Doporučujeme navštívit přímo stránky projektu TeamSurv.