Český přístav v Hamburku ožije loděmi

30.04.2015 22:54

Na konci roku 2012 jsme psali o českém přístavu v Hamburku, který v té době zrovna neoplýval čilým lodním ruchem.

Ale vypáda to, že se blýská na lepší časy. Ministerstvo dopravy plánuje do konce letošního roku zrekonstruovat český přístav v německém Hamburku s inveticemi zhruba 150 miliónů, aby se do přístavu mohly vrátit nákladní lodě.

V současnosti již probíhá první kolo oprav v rozsahu cca 15 miliónů Kč, jež má odstranit havarijní stav budov a vybavení, do kterých český stát posledních 15 let vůbec neinvestoval. 

Ve druhé polovině letošního roku by podle ministerstva mělo být možné části přístavu využívat k nakládce a vykládce zboží z lodí z otevřených ploch. Po rekonstrukci budov, sociálního a administrativního zázemí by mohly české společnosti využívat i krytých prostor, uvedl úřad s tím, že opravy administrativního a sociálního zázemí jsou plánovány na konec letošního roku a na příští rok.

 

 

Podle ministerstva by prostory přístavu měly mít možnost využívat tuzemské firmy prokazatelně spojené s říční dopravou. "Je strategicky potřebné, aby Česká republika byla schopna poskytovat svým podnikatelům v logistice odpovídající zázemí za atraktivních podmínek, aby tito podnikatelé byli materiálně, personálně i obchodně schopni přímo působit na trhu v námořním přístavu," doplnil ministr.

Kromě prostor pro nakládání zboží na říční lodě by měly mít společnosti po revitalizaci v areálu k dispozici administrativní zázemí, prostory pro krátkodobé skladování zboží, prostor pro zaparkování kamionů a zázemí pro posádky lodí. Obnovena by měla být rovněž vlečka pro překládání zboží na železnici.

 

Tak to vidíte - a pak že nejsme (skoro) námořní velmoc! :-o)

 

Celý původní článek je k dispozici na idnes.cz.