11. expedice - den pátý

29.08.2013 12:10

Na této výpravě nám zřejmě není dáno mít klidné spaní, neboť i noc na Liparech nebyla zrovna z těch nejpohodovějších - uvolněná kotva a popůlnoční překotvování, k tomu bouřka (blesky se k nám přibližovaly přes 2 hodiny, aby nám jasně sdělily, že z tohoto mraku vážně zaprší) a samozřejmě nezbytné pořádné vlny. Ale vrcholná čísla tohoto dne nás teprve čekala!

Nejprve překrásné koupání a potápko u ostrova Panarea, kde jsme viděli mraky rybiček (a bohužel i výletních lodí). Následný odpolední přesun směr Stromboli, kde jsme plánovali večerní výšlap na tuto aktivní sopku. A... a právě zhruba 5 mil před naším cílem jsme zažili další neplánované dobrodružství - samovolně se nám vypnul přehřátý motor. Ačkoliv jsme oprášili naše hluboké znalosti motorů, problém se nám nepodařilo vyřešit a za slabého větru jsme se na plachty dokodrcali na kotviště u Stromboli, kde jsme i bezpečně zakotvili.

Poté začala ta zábvná část - oznámení poruchy motoru charterovce a dlouhý hovor, jehož cílem byla jednak dálková investigace poruchy a druhak dohoda o postupu na další den (dojet na plachty na Lipari a technik za náma přijede / zůstat na Stromboli a pokud se poruchu nepodaří brzy vyřešit - začít se shánět po trajektu, abychom stihli sobotní let z Palerma, apod.). Naštěstí Tomína posléze osvítil duch elektrický a začal se prohrabávat v kabeláži u motor a narazil na jeden drobný vypadlý kabel u alternátoru, jehož zasunutím, zdá se, byl náš problém vyřešen (alespoň doufáme... ).

Bohužel díky eskapádě s motorem jsme museli posunout začátek naší noční výpravy na Stromboli a vyrazili jsme de facto už za tmy (po osmé hodině večerní). S čelovkami to sice nebyl problém, ale vzhledem k časové náročnosti jsme se museli spokojit pouze s výstupem na "vyhlídkovou plošinu" (zhruba ve 2/3 výšky sopky) a nikoliv až na vrchol (s touto variantou bychom se na loď vrátili mezi 2-3 hodinou ranní). I tak jsme se náramně pokochali mohutnými erupcemi majestátného vulkánu a plni zážitků jsme se ve světlech čelovek po půlnoci vrátili na loď (a dokonce jsme se ani neudělali v gumáku ve velkých vlnách :-)

Finální účet dne: 30 nm, mraky zážitků a 6 znavených námořníků a 1 (doufejme) opravený motor :-)