Výprava Sporady-Kyklady - den pátý

28.08.2012 18:08

Po vydatném vyspání a ranním potápění poblíž Morie (opuštěných bauxitových dolů) jsme vyrazili vstříc dalšímu význačnému cíli naší výpravy - klášteru Chosiovitzza (stále na ostrově Amorgos).
Po zhruba hodinovém výšlapu a zdolání cca 300 výškových metrů v pravém poledni jsme totálně splavení dosáhli kýženého místa duchovního odpočinku. A trocha vody a místního likéru od tamních mnichů nám vskutku přišla vhod.
Po sestupu zpět k jachtičce jsme se v nádherné zátoce vykoupali / zapotápěli a čekal nás další cíl - ostrov Santorini. Bohužel aktuální větrná předpověď (vítr přes 30 uzlů) nás donutila změnit plány a kolem Santorini jsme pouze propluli a večerní plavbou jsme dorazili k ostrovu Folegandros (čímž jsme se přiblížili dalšímu cíli - ostrovu Milos).
Bohužel poryvy větru po kotvení byly tak velké, že jsme nad ránem museli na několikrát překotvovat a nakonec to odnesl pouze jeden fender (budiž mu moře lehké). Za celý den jsme urazili cca 60 mil a nad ránem jsme ulehli k zaslouženému odpočinku.