Výměna českých přístavů v Hamburku za lepší? Schluss, Ende!

05.01.2016 23:14

Na podzim jsme psali, že město Hamburk kandiduje na uspořádání Olympijských her v roce 2024 a v této souvislosti se hovoří o výměně českých přístavů Vltavského (Moldauhafen) a Sálského (Saalehafen) za lepší.

 

Nicméně za pár měsíců se situace radikálně změnila. V referendu konaném ke konci roku se totiž ukázalo, že téměř 52 procent obyvatel města nechce, aby se u nich tato prestižní sportovní akce konala. V průzkumech před hlasováním se přitom zdálo, že většinu získají zastánci Olympiády. Nakonec ale převážil názor, že pořádání olympijských her by bylo plýtváním peněz (podle odhadu hamburských úřadů by prý celá akce vyšla zhruba na 11 miliard eur, přičemž zisk by byl jen asi třetinový). Kritici pořadatelství Olympiády navíc údajně říkají, že peníze teď Německo potřebuje na to, aby se postaralo o statisíce uprchlíků, kteří do země přicházejí (toto raději nebudeme ani komentovat...).

 

Kromě finančních důvodů na misce vah prý převážily také obavy o bezpečnost, které narostly po nedávných teroristických útocích v Paříži.

Pro nás tato zpráva znamená jediné - naše české přístavy v Hamburku nebudou muset ustupovat olympijské výstavbě a my tak zůstaneme na tom, na čem jsme (tedy si nijak nepolepšíme; ale zase ani nepohoršíme).

A stejně - chleba lacnější nebude! :-D