Smutný konec sedmiletého snu

26.10.2012 21:50

Dnes se s vámi podělíme o smutný příběh Edmunda Cabota, 69 letého chirurga ve výslužbě, který si chtěl splnit svůj sen - uskutečnit zaoceánskou plavbu.

Doktor Cabot se před sedmi lety rozhodl pro odvážný čin - v průběhu sedmi let uskutečnit zaoceánskou přeplavbu a to tak, že každý rok v létě strávil na moři 6-8 týdnů. Postupně se dostal do Grónska, Skotska, Irska, Norska a Baltského moře, aby ho letos čekal poslední úsek do jeho domova v Novém Skotsku v Kanadě.

Pouhých 500 km od jeho cíle, při pobřeží Stephenvill v Newfoundlandu v Kanadě, se stal obětí neočekávané ohromné vlny, která ho smetla do moře zrovna když vycházel z podpalubí, aby vystřídal kormidelníka. Tomu se podařilo udržet se na palubě a pokusil se udržet oční kontakt s Edmundem hozeným přes palubu. Bohužel zrádná vlna poškodila řízení lodi, což znemožnilo dvěma Edmundovým kamarádům na lodi provést potřebný manévr a nebohého Edmunda tak záhy ztratili z dohledu mezi vlnami...

Yachtmeni - utonulý chirurg

 

Záchranáři našli tělo utonulého Edmunda se záchrannou vestou s majáčkem a záchrannou bójí - bohužel ani jedno nestačil aktivovat.

Jeho přítel Peter Ellis celou nešťastnou událost okomentoval slovy: "Jsem zdrcen, že zrovna tak zkušený námořník, jakým byl Ned, se stal obětí takovéto události. Ztěží si představím méně pravděpodobnou osobu, které by se toto mohlo stát. Bohužel to jen dokazuje, co ví každý námořník - naprostou nepředvídatelnost oceánů...".

"Edmund rozhodně nebyl kovboj na moři. Miloval moře a jeho rizika nikdy nebral na lehkou váhu". Bohužel ani to nezabránilo, aby se právě jemu stalo jeho milované moře osudným... :-(