Příprava na "žhavou letní medúzí romantiku"

08.06.2014 19:20

Jsou mořští tvorové, které v moři rádi naháníme a snažíme se je pozorovat hezky zblízka (a případně pořídit jejich nádherné podvodní záběry). A pak jsou tvorové, při jejichž spatření pod hladinou nám naskakuje husí kůže a okamžitě bereme roha.

Do té první skupiny patří všechny ty překrásné druhy různobarevných ryb a rybiček. Středozemní moře jich bylo kdysi dávno plné a dnes už se bohužel musíme spokojit s mnohem skromnějšími hejny. Ale i tak si při každém potápění nějakých těch rybiček užijeme.

No a do té druhé skupiny patří jedno nezbedné "mořské zvířátko" (resp. živočich) - a to MEDÚZA :-/ A trend jejich výskytu zdá se být spíše opačný - tedy rozhodně jich ve Středozemním moři neubývá (a jejich "žahnutí" tak bohužel není žádnou raritou), ba spíše naopak.

Yachtmeni - medúzy

Ale abychom k těmto roztodivným tvorečkům nebyli zbytečně nespravedliví a zároveň si možná ušetřili trochu toho stresu ze setkání s nimi - je dobré si uvědomit, že ne všechny druhy medúz, které ve Středozemním moři můžeme potkat, jsou žahavé! A před těmi nežahavými druhy tedy není potřeba brát roha... :-) 

 

Moc hezký článek na téma "jaké druhy medúz můžete potkat ve Středozemním moři a jak je to s jejich (ne)žahavostí" vyšel na webu SachmetSail.

 

My si z něj odnášíme například to, že hlavní hvězda našeho loňského krátkého filmu "Blízká setkání třetího druhu" - kořenoústka hrbolatá - patří právě k oněm nežahavým (a tudíž neškodným) druhům medúz. Kdybych to bývali byli věděli - mohli jsme se s ní i trochu pomazlit :-o)

 

A na závěr si dovolíme připomenout, jaká je první pomoc při žahnutí medúzou:

1) klasická verze

  • při zasažení medúzou nejprve utečte z vody
  • postižené místo omyjte vodou a roztokem síranu hořečnatého (je obsažen i v mořské vodě); eventuelně použijte čistý písek, kterým oškrábejte zbytek přilepených žahavých chapadel
  • místo se pak musí opatrně vydezinfikovat kysličníkem nebo alkoholem
  • vhodné je nanesení krému nebo gelu s antihistaminikem; od bolesti prý uleví i syrová rajčata, ocet, šťáva z citronu, cibule či levandulový éterický olej
 
2) lidová verze
  • útěkem z vody před žahající bestií ani v této verzi rozhodně nic nezkazíte
  • pokud nemáte k dispozici nic z klasické verze, pak přistupte k lidové verzi - postižené místo si pomočte (resp. si nechte pomočit svými přáteli :-); moč má mít neutralizující a hojivé účinky
  • nevýhodou lidové verze je, že s ní někteří lidé mohou mít morální problém... (viď, Pablo ;-o)