O vědeckých objevech Yachtmenů již není sporu!

17.11.2014 23:31

Kinematografické veledílo s námořní tématikou "Po stopách kapitána Kakájeva" (v recenzích rovněž popisované jako "sea drama full of danger!" :-o) zřejmě každý zná.

Ale ne každý si již ve snímku všiml nepatrného, nicméně, jak se po pár letech ukázalo, velmi podstatného detailu - a sice zmínky klíčové chemické sloučeniny kyslíku a titanu - OXIDU TITANIČITÉHO!

 

Průlom učinil profesor Leon Chua z Kalifornské univerzity v Berkeley, který před 40 lety definoval existenci memristoru, dalšího základního prvku elektronického obvodu (po rezistoru, kapacitoru a induktoru). Memristor byl nakonec skutečně vyroben (až v roce 2008), aby otevřel dveře nové generaci elektronických pamětí, které by mohly vést až ke vzniku umělé inteligence.

Paměťové zařízení na bázi memristorů má nejen enormní kapacitu, je velmi rychlé a pro uchování informací nepotřebuje napájení, neboť je založené na nanovrstvách memristorů. Ale v porovnání s dnešními klasickými paměťovými médii (např. USB disky), na nichž informace bezpečně vydrží jen max. pár deítek let, oproti tomu paměti založené na bázi memristorů vydrží zhruba 200 milionů let!

A teď to klíčové - první firmou, která dokázala memristor vyrobit, byla firma HP. A vyrobila ho - držte si klobouky - z oxidu titaničitého!!!

 

Když k tomu přidáme fakt, že první scénář filmu Po stopách kapitána Kakájeva vznikl v roce 2008 a nedlouho poté HP vyrukovala s prvním memristorem na bázi oxidu titaničitého - netřeba asi dlouze vysvětlovat, kdo že to má klíčový podíl na vědeckém objevu "nezměrné hodnoty"... :-)

  

Na důkaz našeho tvrzení přikládáme odkazy na 2 pasáže z filmu Po stopách kapitána Kakájeva, kde hraje oxid titaničitý klíčovou roli...

(dané 2 pasáže jsou v časech 42:54 a 45:10)

 

Celý článek o objevu a výrobě memristoru si můžete přečíst zde.