Konec evropské "šikany" zahraničních jachtařů?

09.04.2014 21:57

Zřejmě ne každý evropský jachtař ví, jak drsně se aktuálně chová EU k jachtařům ze zemí mimo schengenský prostor.

Tak tedy - dnes se má situace tak, že jachtaři ze zemí mimo EU nemohou v shengenském prostoru během půlročního období pobývat více než 90 dní. Primárně se to týká jachtařů z USA, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Jižní Afriky a dalších "zpřátelených" národů (pro pořádek si jenom připomeňme, že shengenský prostor tvoří 22 zemí EU mimo Bulharska, Rumunska, Kypru a Chorvatska (tyto země čekají na přijmutí do Shengenu) a také Velké Británie, která sama odmítla do Shengenu vstoupit; kromě 22 zemí EU jsou pak v Shengenu ještě Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtejnštejnsko).

Yachtmeni - US yacht

 

V zásadě existují 2 způsoby, jak si jachtaři ze zemí mimo EU mohou svůj pobyt v shengenském prostoru, limitovaný na zmíněných 90 dní, prodloužit:

  • zařídit si povolení k pobytu (což ovšem není tak lehké, když se plavíte na lodi a neustále měníte místo pobytu...)
  • strávit 6 měsíců v roce mimo Shengen (tedy např. v UK, Maroku, Tunisu, Turecku, Albánii či Černé Hoře); ale je potřeba mít tento pobyt zdokumentovaný!
 
Je nasnadě, že pro toto nelogické/nepřátelské/byrokratické opatření si EU mezi "cizími" jachtaři zrovna moc velkou popularitu nezískala...
 

ALE snad se blízká na lepší časy! Evropská komise minulý týden přijala návrh, který by měl zkrátit a zjednodušit proceduru pro pobyt jachtařů "ze třetích zemí" v Shengenu. Nicméně tento návrh musí ještě schválit jednotlivé členské státy a Evropský parlament (kterému příští měsíc končí funkční obodobí - proto se schválení dá očekávat nejdříve v příštím roce).