Joshua Slocum - první osamělý mořeplavec, co obeplul svět

24.04.2012 15:32

Dnes je to přesně 117 let, co Joshua Slocum (1844-1909) vyplul dne 24.4.1895 na svou cestu kolem světa! Jeho plachetnice vlastní výroby se jmenovala SPRAY. Cesta trvala více než 3 roky, než 27.6.1898 dorazil zpět do Newportu (USA) a stal se prvním osamělým mořeplavcem, co obeplul svět!

Na své cestě byl pronásledován berberskými piráty u pobřeží Maroka nebo přepaden indiány z Ohňové země při průjezdu Magalhãesovým průlivem. Nikdy neuměl plavat. Jeho loď měla pravděpodobně vážnou konstrukční chybu, o absenci záchranných prostředků nebo motoru ani nemluvě. Polohu určoval podle laciného budíku, protože na drahý chronometr už mu nezbylo.  Přesto vytrval a o svém dobrodružství sepsal poutavou knihu - Sám na lodi kolem světa .

Pikantní je, že když se v JAR sešel s prezidentem Krugerem, jeho návštěva skončila předčasně a prezident nechal napřaženou ruku klesnout a odešel. Důvodem podle slov jeho sekretáře byla skutečnost, že prezident považoval Slocuma za lháře, neboť podle jeho přesvědčení je Země plochá, a nemohl ji tudíž obeplout.