Český přístav v Hamburku & Olympiáda

30.09.2015 20:44

Po naší 13. výpravě jsme si dali drobný oddych, ale už jsme zase zpáty u naší oblíbené publikační činnosti :-).

 

Před časem jsme psali o českém přístavu v Hamburku a investičních plánech na jeho znovuobnovení. Nicméně město Hamburk kandiduje na uspořádání letních Olympijských her v roce 2024 a jeho plány počítají s využitím území, kde se nachází část českých přístavů - konkrétně Vltavský (Moldauhafen) a Sálský (Saalehafen).

 

Zástupci České republiky již deklarovali, že bychom v Hamburku rádi zůstali a naše přístavy využívali dle původních plánů, ale vzhledem myšlence Olympiády a nezbytných úprav jsme ochotni naše území vyměnit.

Německé strana tento náš postoj uvítala a nabídla nám jiné území, které je podle ministra dopravy Ťoka dokonce výhodnější než původní lokalita Vltavského a Sálského přístavu, neboť leží východním směrem a toto území je perspektivnější z pohledu dalšího možného rozvoje. Výměna se nijak netýká třetího, Peutského přístavu. 

Ministr prý zároveň zdůraznil, že Česko má zájem využívat své přístavy v Hamburku dlouhodobě, určitě i po roce 2028, kdy vyprší platnost Versailleské smlouvy. „Jestliže myslíme vážně, že chceme zesplavnit Labe, potřebujeme mít na tom výstupu, tedy v Hamburku, dostatečné zázemí pro české loďaře,“ řekl.

 

Myšlenku splavení Labe až do Hamburku asi raději nebudeme komentovat, ale našemu přístavu v Hamburku rozhodně fandíme! :-)