Česko-polská jachta vytvořila námořní rekord u Antarktidy

17.02.2015 16:02

Expedice Selma ustanovila nový námořní rekord, když na plachetnici Selma doplula ve čtvrtek 12.2. po téměř měsíci plavby až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy.

Jedná se o vůbec první plachetnici tak daleko jižně. Dosáhla na 78° 43' S. Oznámil to Jaroslav Žák z Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje vědecký výzkum v oblasti jižního pólu.

Došlo k vytvoření světového rekordu dokonce všech plovoucích plavidel. Je to výborná reprezentace České republiky a Polska v zahraničí, ale i jistá propagace Českého antarktického polárního fondu. Jde o nový světový rekord ve sportovním jachtingu. Potvrdil nám ho telefonicky český člen expedice Dušan Jamný," uvedl Žák s tím, že jachta dosáhla svého cíle ve čtvrtek ve 20.29 UTC.

Expedice vyplula do Velrybí zátoky 15. ledna z přístavu v tasmánském hlavním městě Hobart. Na cestě k cíli zdolala přes čtyři tisíce kilometrů. Rossovo moře tvoří část Jížního oceánu a je od něj odděleno ledovou bariérou, jež musela expedice koplikovaně obeplouvat.

Z velrybí zátoky kdysi vyrážely na průzkum Antarktidy i slavné expedice minulosti (například Roalda Amundsena nebo sira Ernsta Shackletona). Kry v Rossově moři jsou důvodem, proč se v něm plaví jen ledoborce a pro jachty je velmi obtížně přístupné.

Dosud nejjižněji doplula jachta na jižní polokouli k zeměpisné šířce 77 stupňů a 51 minut.

Člen expedice Jamný je členem vedení nedávno vzniklého Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje výzkum a poznání Antarktidy. Brněnská Masarykova univerzita v ní již deset let provozuje Mendelovu vědeckou polární stanici.

 

Rozhovor s Jaroslavem Žákem najdete na webu Českého rozhlasu.